Zebra kawowo-śmietankowa

Ostatnio dostałam fajny przepis na zwykłą zebrę i oczywiście jak zwykle musiała coś pokombinować po swojemu, i tak zamiast dodać kakao dołożyłam kawę zbożową a do jasnej części dorzuciłam aromat śmietankowy. Wyszło ciekawie. Przepis jest bardzo prosty:
-2,5 szklanki mąki
-2 szklanki (jak ktoś woli słodsze może być 2,5) cukru
-3/4 szklanki wody
-1szklanka oleju
-4-5 jajek
-2-3 łyżki kawy zbożowej (może być też rozpuszczalna ale wtedy rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody ok 2-3 łyżeczek)
-3 łyżki mąki
-cukier waniliowy
-aromat śmietankowy

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, wodę i olej wrzucić do miski i wymieszać wszystko na gładką masę (ok 5 min mikserem na najwyższych obrotach). Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części, do jedej dosypać 3 łyżki mąki i dodać aromat śmietankowy (ilość aromatu zależy od upodobań), natomiast do drugiej części dodać kawę i wymieszać. Blaszkę (lub tortownicę) nasmarować i oprószyć bułką tartą, następnie wylewać na pzemian ciasto jasne z ciemnym. Ja najczęściej wlewam 3 łyżki jasnego i 3 łyżki ciemnego. Powinno wyglądać jakoś tak:)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 min w temperaturze 180 stopni.
Po upieczenu oprószyć cukrem pudrem. Do ciasta można dodać rodzynki lub położyć na wierzch jakieś owoce.
Smacznego!

Komentarze

  1. Wodospadu przybywa a ciasto smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takze w ramach eksperymentu zastapilam kakao kawa zbozowa wlasnie ;) Smak fajny, chociaz myslalam, ze bedzie intensywniejszy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :)

Popularne posty z tego bloga

Wiosenna wymiana z motylem w tle :)

Coś dla kobiet ;)

Piękność z sawanny